Hiçbir kanun neye aykırı olamaz?
“Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz.” hükmü yer almaktadır. Bu hüküm, hukuk normları arasında bir hiyerarşi olduğunu, Anayasanın en üst hukuk normu olduğunu ve diğer hukuk normlarının Anayasaya aykırı olamayacağını vurgulamaktadır.
Kanunlar anayasaya aykırı olamaz. Hangi ilkeyi ifade eder?
Anayasamızın 11. maddesinde “Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz”, 115. maddesinde tüzükler, 124. maddesinde ise tüzükler “hukuka aykırı olamaz” denilmektedir. Bu gibi durumlarda bu ilkeler esasen pozitif hukuk ilkeleri olup hâkimi bağlar.
Bir kanunun anayasaya aykırı olması halinde ne yapılabilir?
Başvuru türü: İncelenen bir davada, Mahkeme, davaya uygulanması gereken bir kanun veya kararnamenin hükümlerini Anayasaya aykırı görürse veya taraflardan birinin bu konudaki iddiasını ciddi görürse, Anayasaya aykırılık iddiasıyla dosyayı Anayasa Mahkemesine gönderir (Anayasa 152).
Aym kararı nedir?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye’de anayasal inceleme yapan en yüksek yargı organıdır. Kanunların, cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi iç tüzüğünün anayasaya biçimsel ve maddi uygunluğunu inceler ve bireysel başvuruları karara bağlar.
Kanuna aykırı ne demek?
Nitekim Anayasa Mahkemesi’nin 22.06.
Anayasa neye aykırı olamaz?
MADDE 11 – Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organları, idari makamlar ile diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk normlarıdır. Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz.
Kanunların anayasaya aykırı olmaması gerekir. Bunun denetimi nasıl gerçekleşir?
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımından uygunluğunu inceler. Anayasa değişikliklerini sadece şekil bakımından inceler ve izler.
Kanun mu üstün anayasa mı?
Kanun, tüzükten üstündür; çünkü kanun Meclis tarafından, tüzük ise Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılır. Anayasa, kanundan üstündür; çünkü kanun Meclis’in basit çoğunluğuyla çıkarılmış ve anayasa kurucu iktidar tarafından çıkarılmıştır ve yalnızca ikincil kurucu iktidar, yani Meclisin nitelikli üçte iki çoğunluğu onu değiştirebilir.
Kanunların anayasaya aykırılığı kimler tarafından ileri sürülebilir?
(3) Anayasa değişiklikleri ve kanunların şekline aykırılık iddiasıyla iptal davası açma hakkı, Cumhurbaşkanı veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri oranındaki milletvekilleri tarafından açılabilir.
Anayasaya karşı gelmek suç mu?
Türk Ceza Kanunu’nun 309. maddesinde yer almaktadır. Kanunun ilgili maddesine göre, Anayasa’da öngörülen emri zorla kaldırmaya, yerine başka bir emir koymaya veya bu emrin yerine getirilmesini engellemeye teşebbüs eden kişi Anayasa’yı ihlal etmiş sayılır.
Kanunun iptali için vatandaş dava açabilir mi?
İptal davası açma yetkisi, medeni hukukumuzdaki dava açma yetkisine benzemekle birlikte, özel bir karaktere sahiptir. Buradaki iptal davası açma yetkisi herkese açık değildir. Bu dava hakkı herkese tanınırsa, Anayasa Mahkemesi’nin iş yükü artacak ve bir süre sonra etkisiz hale gelecektir.
Anayasaya aykırılık iddiasıyla iptal davası açma süresi kaç gündür?
Anayasaya göre; Anayasa değişikliklerinin ve kanunların şekil itibarıyla Anayasaya aykırı oldukları gerekçesiyle doğrudan doğruya iptal davası açma yetkisi, bunların Resmî Gazete’de yayımlanmasından itibaren on gün içinde bulunmaktadır (AY.m.148, f.
Yargıtay mı Üstün Anayasa mı?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddelerinde yüksek mahkemeler; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan oluşmakta olup, aralarında emsal teşkil etmemektedir. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları da herkesi bağlamaktadır.
Aym kabul edilemezlik ne demek?
Başvurunun Anayasanın uygulanması ve yorumlanması veya temel hakların kapsam ve sınırlarının belirlenmesi açısından önemli olduğunun kanıtlanamadığı durumlarda kabul edilemezlik kararı verilir. Kişisel önem koşulu, başvurucunun önemli bir zarar görmemiş olması anlamına gelir.
Aym kararları ne zaman uygulanır?
Anayasa Mahkemesi’nin kanunu yürürlükten kaldırma kararı, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren altı ay sonra yürürlüğe girer33. Bu, bir düzenlemenin yürürlükten kaldırıldığı bilinse bile yürürlükte kalmaya devam ettiğini ve erteleme süresinin sonuna kadar uygulanması gerektiğini ifade eden “istikrar” ilkesine atıfta bulunur.
Genelge kanuna aykırı olabilir mi?
Genelgeler, vatandaşların hak ve yükümlülüklerini ilgilendirmediği için Resmi Gazete’de yayınlanmaz. Genelgeler “yürütme tedbirleri” değil, “iç düzenleyici eylemler” olduğundan, idari mahkemede bunlara karşı iptal davası açılamaz. Dürüst olmak gerekirse, genelge kendi başına bir “hukuk kuralı” değildir.
Yönetmelik kanuna aykırı olabilir mi?
Yönetmelikler, kanuna aykırı hükümler içermemelidir. Aksi takdirde Danıştay tarafından iptal edilirler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, tüm yönetmeliklerin Resmi Gazete’de yayınlanmasını gerektirmez. Hangi yönetmeliklerin Resmi Gazete’de yayınlanacağına ilişkin karar yasama organına aittir.
Kanun mu üstün yönetmelik mi?
Hukuk normları arasında belirli bir hiyerarşi vardır ve bu hiyerarşinin alt seviyesindeki bir norm üst seviyesindeki normla çelişemez. Sıralama şu şekildedir: Anayasa – Kanun – Kanun Hükmünde Kararname – Tüzük – Yönetmelik – Yönerge/Genelge ve diğer yazılı talimatlar.
Anayasanın 12. maddesi nedir?
Madde 12 – Herkes, kişisel, dokunulmaz, devredilemez ve devredilemez temel hak ve özgürlüklere sahiptir. Temel hak ve özgürlükler, kişinin topluma, aileye ve diğer kişilere karşı ödev ve sorumluluklarını da kapsar.